Blog

Wat zijn ASMR triggers of tingles?

wat-zijn-asmr-triggers-of-tingles

De korte definitie van een ASMR trigger of een tingle: een geluid of een stimulans waardoor ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) bij iemand wordt aangesproken of getriggerd. Een ander woord voor ASMR triggers zijn tingles.

Als je gevoelig bent voor het ASMR gevoel dan zul je hoogstwaarschijnlijk vele triggers hebben. Maar sommige triggers geven je meer een ASMR gevoel dan anderen. Iedereen heeft zijn eigen favoriete triggers. Op Youtube kun je legio video’s vinden met jouw ASMR trigger.

ASMR triggers of tingles worden niet alleen door audio veroorzaakt, maar ook door fysieke gebeurtenissen (bijv. aanrakingen) en visueel. Deze triggers kom je vaak “in het echt” tegen (unintentional ASMR), in films of in een Youtube video. ASMR is overal!

De twaalf meest voorkomende ASMR triggers

Fluisteren

Fluisteren is de meest populaire ASMR geluid of trigger. Vaak worden fluister (whispering) ASMR video’s binaural opgenomen. Bij binaural wordt het geluid opgenomen met verschillende kanalen, waardoor het realistischer aanhoort als je het luister. Voor de luister ASMR trigger hoef je vaak niet eens te verstaan wat er gezegd wordt, het gaat juist om de geluiden die ontstaan, en je kunt je dan ook volledig hierop focussen.

Krassen en tikken

Krassen aan en tikken op de microfoon of andere voorwerpen of ondergronden triggert bij velen ook de ASMR sensatie. Vooral de lange nagels van vrouwelijke ASMR artiesten doen het goed.

Blazen en ademen

Veel ASMR liefhebbers houden van het rustige geluid van ademen of lichtjes blazen in hun oor (eigenlijk de microfoon – die met die oren). Vooral het rustgevende geluid van ademhaling en de daarbij behorende concentratie op werkzaamheden triggert het gevoel van ASMR bij velen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Concentratie en ademhaling ASMR tingle

Fysieke aanrakingen en persoonlijke aandacht

Een arts of opticien die rustig en beheerst jouw persoonlijke aandacht geeft is een veelvoorkomende ASMR tingle. Denk hierbij aan het doornemen van punten of opmeten van iets aan je lichaam. Het is als een soort massage van de stem in combinatie met persoonlijke aandacht. En vooral dat laatste is wat we allemaal willen. Daardoor is juist dit een ASMR trigger die niet hoorbaar is.

Bladzijdes omslaan

Boeken en kranten waarbij de volgende pagina wordt bezocht en het papier zijn werk doet als ASMR trigger. Ook hier zit ook weer het aspect van concentratie van persoon die de bladzijde omslaat in de tingle. De absolute stilte, ademhaling, zachtjes praten en dan de pagina omslaan.

Visuele ASMR

ASMR draait niet alleen om geluiden, maar ASMR is juist ook het visuele aspect waardoor de triggers worden geactiveerd. Hierboven al genoemd bij de ademhaling, hier zit ook het kijken naar iemand die geconcentreerd bezig is met een taak. Je zou de voor jouw goeie ASMR video’s zelfs zonder geluid kunnen kijken en toch je ASMR triggers activeren.

Spelen met haar

Deze ASMR tingle is wellicht de meest bekende. Althans, hiermee geef ik aan mensen altijd aan wat ASMR is. Het ontspannende gevoel als de kapper met je haar speelt of even door je haar gaat. Vaak dan nog in combinatie met de schaar die langzaam knipt vlak langs je oor. Je hoort ieder haartje door de schaar afgeknipt worden. En ook hier speelt aandacht een rol in de trigger, iemand geeft je fysieke aandacht door met je haar te spelen.

Rollenspellen

ASMR komt vaak voor in bepaalde situaties, ook hierboven al een paar keer benoemd. Denk aan de kapper, opticien, iets van een adviseur of medisch specialist die jou onderzoekt. Veel ASMR Youtubers spelen die situaties na om die ASMR trigger en de daarbij behorende tingles na te bootsen. Speciaal voor jou! Aandacht!

Concentratie en focus

Concentratie en focus, iemand die dat laat zien is heerlijk om naar te kijken en te luisteren. Vooral als het in een rustige en stille omgeving is. Je hoort ieder knispertje, ademhaling, schuifje, ritseltje en houdt zelf je adem bijna in om maar geen geluid te maken.

Eten en drinken

Er zijn ASMR liefhebbers die hun oren aflikken bij het luisteren en kijken naar etende mensen. Smakken, slurpen, kauwgeluiden, doorslikken. Jummie! Wist je dat er ook mensen zijn die juist een fobie hebben tegen smakgeluiden? Dat heet trouwens misofonie.

Plakkerige vingers

Sticky fingers oftewel plakkerige vingers die iets vastpakken en langzaam loslaten. Het daarbij voortkomende geluid is ook een ASMR trigger voor ASMR liefhebbers.

En zo zie je maar. Zoveel mensen, zoveel verschillende ASMR triggers of tingles. Waar zit jij met je triggers? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reacties
Delen

Moenanie

Antwoord op jouw reactie

Jouw emailadres wordt nergens anders voor gebruikt.*