Blog

Wat is ASMR?

wat-is-asmr

Al (eens) gehoord van ASMR (autonome sensorische meridiaan respons)? Zo niet, dan gaat er nu een wereld voor je open.

ASMR is een combinatie van positieve gevoelens en een min of meer statische reactie op de huid. Het wordt vaak omschreven als een kalmerend, plezierig gevoel, gepaard gaand met een tintelende sensatie. ASMR treedt op als reactie op bepaalde stimuli, en wordt ook weleens vergeleken met een ‘orgasme van het hoofd’.

De prikkels die ASMR doen veroorzaken verschillen van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende zijn: geluiden van gefluister, witte ruis, (lip) smakken, getik op harde oppervlaktes, borstelen en zelfs het geluid van iemand die lekker zit te eten. (Voor de één een nachtmerrie, voor een ander puur genot).

Het streven van ASMR is ontspanning, en, geloof het of niet, het is, vooral op het internet ‘big business’.

Zoek op YouTube maar eens naar; ‘ASMR’. Bereid je voor op een enorm aanbod van video’s, meestal van vrouwen die bepaalde acties uitvoeren. Denk daarbij aan handelingen als make-upborstels over een microfoon laten lopen of zelfs het faken van een massage. 
(Een andere trigger voor ASMR is persoonlijke aandacht, zoals wanneer je bij de kapper zit. Vandaar de populariteit van ‘haircut’ video’s.)

Nog niet overtuigd? Zoek dan eens op ASMR Darling. Deze dame heeft meer dan een miljoen volgers. Net als Gentle Whispering ASMR; een augurk etende vrouw, bekeken door maar liefst vijf miljoen mensen. 

ASMR Reddit channel telt meer dan 100.000 volgers en W Magazine heeft zelfs een serie van interviews met artiesten als Margot Robbie en Aubrey Plaza, echte ‘celebrity ASMRs’. Kortom, het is een dingetje, maar wetenschappelijk weten we er eigenlijk weinig tot niets over.

Artikel gaat verder onder de video

De ASMR video’s worden wereldwijd door miljoenen mensen bekeken. Desalniettemin heeft de wetenshap nog steeds niet helemaal kunnen achterhalen wat er nou precies in de hersenen gebeurt en wat deze zogenaamde tintelende reactie veroorzaakt.
De eerste formele studie van ASMR werd gepubliceerd in 2015, daaruit bleek dat, we spreken over vier verschillende typen als we het over deze triggers hebben.

Deze vier zijn onderverdeeld in fluisteren (75 procent), persoonlijke aandacht (69 procent), krakerige geluiden (64 procent) en langzame bewegingen (53 procent). Ook is vastgesteld, dat bepaalde hersennetwerken bij mensen met ASMR-gevoeligheid anders in elkaar steken dan bij mensen die deze tintelingen niet ervaren. Daarnaast weten we dat tijdens zo’n ASMR-ervaring de hartslag daalt, maar wat deze daling nou veroorzaakt is nog onduidelijk. Het hele rapport over ASMR lees je hier

Een overweldigend aantal (98 procent) van deelnemers aan deze studie gaven aan, dat ze ASMR gebruikten om te kunnen ontspannen. Nog eens 82 procent bevestigde ASMR te gebruikten voor het inslapen. Slechts vijf procent gebruikt ASMR-media als seksuele stimulatie.

De studie suggereerde vervolgens dat, ASMR, net als meditatie en mindfulness, gezien kan worden als hulpmiddel voor het verbeteren of tegengaan van stemmingswisselingen en pijnklachten. Het kan zelfs tijdelijke verlichting bieden bij een depressie. ASMR als therapie-tool kan nog niet worden gebruikt, vanwege gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing.

Of ASMR zal blijven groeien en ontwikkelen valt nog te bezien, maar de auteurs van bovengenoemde studie sluiten hun onderzoek af met de suggestie dat “ASMR verder onderzoek als een potentiële therapeutische maatregel rechtvaardigt”.

1 Reacties
Delen

Moenanie

1 Reacties

  1. Casper
    op 3:08 pm

    Beste Ramon,

    Voor een landelijke krant schrijf ik een artikel over ASMR in Nederland. Ik zou graag spreken met mensen die fan zijn van ASMR-video’s. Zou ik je telefonisch of per mail wat vragen mogen stellen over wat jou aanspreekt aan ASMR-video’s? 🙂 Dank je wel!

    Vriendelijke groet,

    Casper

Antwoord op jouw reactie

Jouw emailadres wordt nergens anders voor gebruikt.*