Microfoons

Wat betekenen de specificaties bij microfoons voor ASMR

wat-betekenen-de-specificaties-bij-microfoons-voor-asmr

Tenzij je een enorme audio freak bent, heb je je waarschijnlijk nooit echt verdiept in de specificaties van jouw microfoon(s). De meeste mensen kopen gewoon een microfoon omdat deze goedkoop is of omdat de verkoper zei dat dit model goed was, of ze hebben zich laten volgen door een aantal positieve reviews. Maar zelden weet men wat de specificaties van een microfoon betekenen en waar je voor ASMR opnames op moet letten.

Zo ging het bij mij ook, voordat we serieus aan de slag gingen met onze ASMR opname apparatuur. En ik moet zeggen, voordat je het hele jargon eigen bent – dat kost nogal wat tijd en leeswerk. We zijn nog steeds geen audio experts, maar we gaan je toch in “Klokhuis-taal” alle belangrijke microfoon specificaties uitleggen. En we behandelen hier de meest belangrijke specs voor ASMR opnames en voor de gemiddelde lezer hier, mensen die geen audiofiel zijn.

Onderstaande lijst behandeld elke specificatie en wat het betekend. Mocht je als audio expert zaken missen of willen aanpassen, laat het ons dan weten in de reacties onderaan. Dan passen wij het aan!

Decibel

Decibellen worden gebruikt om het niveau van het geluid te meten, gebaseerd op het menselijk oor. Decibel wordt afgekort als dB.

Een decibel van nul (or 0dB) zou geen geluid zijn, althans niet voor het menselijk oor. Een live concert zit meestal rond de 120dB.

Self Noise

Self noise is de hoeveelheid geluid die de microfoon maakt. Met andere woorden, het niveau van ruis, zoemen of snorren. Elke microfoon heeft self noise ongeacht de kwaliteit. Je zoekt natuurlijk naar een microfoon met zo min mogelijk self noise.

Je zal het niveau van self noise niet altijd vinden in de specificaties van een microfoon. Maar als het wel is aangegeven dan ziet het er zo uit in de specificaties:

Self noise: 32dBA

Een van de “stilste microfoons ter wereld” is de Rode NT1A met een sefl noise van 5dBA. De door ons gebruikte Soundman binaural microfoon heeft bijvoorbeeld een self noise van 32dBA. En de Free Space Pro Binaural microfoon heeft zelfs een self noise van maar 14dBA. Maar de microfoon met de laagste self noise, is dus de Rode NT1A.

Signal-to-Noise Ratio (S/N)

De signal-to-noise ratio wordt normaal in de specs aangeduide met S/N en is gewoon een andere manier om de self noise van een microfoon aan te duiden. Maar bij S/N is hoe hoger hoe beter. Dus een signal-to-noise ratio van 80dB is beter dan 60dB. Hoe hoger de dB in het signal-to-noise, hoe stiller de microfoon.

Sound Pressure Level (SPL)

Het Sound Pressure Level meet de intensiteit van het geluid en wordt aangeduid met decibels (dB). In specificaties kan dit ook worden aangeduid met “Max Input Sound” of “Maximum SPL”.

Voor het menselijk gehoor het laagste geluid wat we kunnen horen is een SPL van 0dB. Een gemiddeld gesprek zit rond de SPL 70dB en een concert zit gemiddeld rond de 110dB SPL. Boven de 120dB worden de geluiden of muziek pijnlijk voor onze oren.

Microfoons met een hoge SPL zijn met name goed voor het opnemen van harde en luide geluiden. Een SPL 150 dB microfoon is uitermate geschikt om hele harde geluiden mee op te nemen, zonder dat je storing of vervorming van de opnamegeluiden krijgt.

Om ASMR geluiden of video’s op te nemen hoef je niet te letten op een hoge SPL, omdat de opnames juist laag van volume zijn.

Gevoeligheid oftewel sensitivity

De gevoeligheid is het aantal voltage’s dat door de microfoon wordt geproduceerd om een bepaald niveau SPL te behalen. Logisch toch? Nou, niet helemaal en het uitleggen is ook niet heel makkelijk. Maar ik ga het toch proberen:

Simpel gezegd, gevoeligheid wordt gemeten in decibellen. Je ziet dat eigenlijk alles wordt gemeten met decibellen in de specificaties.

En gevoeligheid wordt aangegeven met een negatief nummer. Dus je zal zien dat de gevoeligheid/sensitivity in de specificaties er bijvoorbeeld zo, -28dB, uitziet.

Misschien overbodig om te zeggen, maar hoe hoger de gevoeligheid van de microfoon, des te gevoeliger is de microfoon. Arme microfoon, die moet wat meer afharden en niet zo gevoelig doen 😉

Omdat we de gevoeligheid meten met negatieve nummers is -40dB een hogere gevoeligheid dan -60dB. Want, terug naar de basisschool, -40 is meer dan -60. Weet je nog?

De beste microfoon voor jouw ASMR opnames is een hoog gevoelige microfoon, omdat je graag de details van die lage volume geluiden wilt opnemen. Hoe meer zachte details in je opnames, des te beter worden jouw ASMR podcasts of video’s beoordeeld door luisteraars.

1 Reacties
Delen

Moenanie

1 Reacties

  1. De beste microfoons voor ASMR – ASMR Fan
    op 11:47 am

    […] Wat betekenen de specificaties bij microfoons voor ASMR […]

Antwoord op jouw reactie

Jouw emailadres wordt nergens anders voor gebruikt.*