Microfoons, Video's

Maak indruk met je ASMR-video’s: tips en trucs voor het bewerken van geluid op YouTube

maak-indruk-met-je-asmr-videos-tips-en-trucs-voor-het-bewerken-van-geluid-op-youtube

ASMR-video’s zijn razend populair. De rustgevende en ontspannende sfeer die ze creëren, kan mensen helpen om beter te slapen en zich minder gestrest te voelen. Maar wist je dat het juiste volume van je ASMR-video een belangrijke rol speelt in hoe effectief het kan zijn?

Het volume van je ASMR-video moet goed afgestemd zijn op de platforms waarop het wordt gestreamd, zoals Youtube, Vimeo, Soundcloud en Spotify. Maar wat is een gangbaar volume om te gebruiken?

Een veelgebruikte term om het volume van audio te meten is decibel (dB). Decibel is een logaritmische schaal die wordt gebruikt om de intensiteit van geluid te meten. Het menselijk oor kan geluiden horen die variëren van ongeveer 0 tot 140 dB. Een stofzuiger produceert bijvoorbeeld ongeveer 70 dB aan geluid, terwijl een vliegtuig dat opstijgt meer dan 100 dB kan produceren.

Als je audio opneemt voor je ASMR-video, is het essentieel om het volume zo in te stellen dat het niet te zacht of te hard is. Als het te zacht is, kunnen de kijkers het niet goed horen en als het te hard is, kan het onaangenaam of zelfs pijnlijk zijn voor de oren van de kijkers.

Tijdens het opnemen van je ASMR-video, kun je het geluidsniveau al bepalen door de microfoon dichter bij de bron te plaatsen of juist verder weg. Daarna kun je het geluid verder bewerken met een programma als Audacity, hieronder lees je hoe dat gaat. Hiermee kun je het volume van specifieke delen van de opname aanpassen, achtergrondgeluiden verwijderen en de kwaliteit van het geluid verbeteren.

Maar hoe bewerk je het geluid van je ASMR-video om het volume goed in te stellen? Hiervoor heb je een softwareprogramma nodig dat bekend staat als een digital audio workstation (DAW). Met een DAW kun je het geluid bewerken door het volume, de toonhoogte en andere aspecten van de audio aan te passen.

Er zijn veel betaalbare of zelfs gratis DAW’s beschikbaar om te downloaden en te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Audacity, GarageBand (alleen beschikbaar op Mac), FL Studio of een online tool als Podcastle. Met deze programma’s kun je de kwaliteit van je audio verbeteren en het volume van je ASMR-video aanpassen aan de normen van de platforms waarop het wordt gestreamd.

Valkuilen bij het bewerken van geluid

Hoewel geluidsbewerking kan helpen om het geluid van je ASMR-video te verbeteren, zijn er ook een aantal valkuilen waar je op moet letten. Hier zijn vier veelvoorkomende valkuilen bij het bewerken van geluid voor ASMR-video’s:

  1. Overcompressie: Te veel compressie kan leiden tot een ‘geplet’ geluid dat onnatuurlijk klinkt. Probeer het dynamische bereik van het geluid te behouden en gebruik compressie alleen als het nodig is.
  2. Ruis: Als je het volume van het geluid te veel verhoogt, kan dit leiden tot ruis of achtergrondgeluid. Probeer dit te voorkomen door het volume geleidelijk te verhogen en gebruik te maken van de noise reduction tool in je bewerkingsprogramma. Ruis komt vaak ook door het gebruik van een niet zo goede microfoon. Bekijk welke microfoons geschikt zijn voor ASMR videos
  3. Verkeerd volume: Als het volume van je video te zacht is, kan het moeilijk zijn om te horen. Als het volume te hard is, kan het oncomfortabel zijn voor de kijker. Zorg ervoor dat het volume van je ASMR-video in balans is en goed klinkt op verschillende apparaten.
  4. Te veel effecten: Te veel effecten kunnen de kwaliteit van het geluid verminderen en de ASMR-ervaring beïnvloeden. Gebruik alleen de effecten die nodig zijn om het gewenste geluid te bereiken.
  5. Te veel bewerking: Het is essentieel om de kwaliteit van je audio te verbeteren, maar het is ook mogelijk om te veel bewerkingen uit te voeren. Te veel bewerking kan leiden tot vervorming en een onnatuurlijke sound. Houd je bewerkingen dus subtiel.
  6. Onvoldoende EQ: EQ staat voor equalisatie en het betekent het aanpassen van de frequenties in je audio.

Lees hier meer over de specificaties die bij microfoons horen

Het volume van je ASMR-video is een essentieel aspect om rekening mee te houden bij het maken van een nieuwe video. Het is essentieel om te weten wat de juiste volumeniveaus zijn en hoe je het geluid kunt bewerken om de kwaliteit te verbeteren. Met de juiste apparatuur en software kun je ervoor zorgen dat het geluid van je ASMR-video goed klinkt en een positieve ervaring biedt voor je kijkers.

Als je echt serieus bent over het maken van ASMR-video’s, dan is het essentieel om te onthouden dat het bewerken van audio een leerproces is. Het kost tijd om het te beheersen en het is essentieel om geduldig te zijn tijdens het proces. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende technieken en hulpmiddelen. Oefening baart kunst!

Met deze tips en tools ben je op weg naar het maken van geweldige ASMR-video’s die niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar ook goed klinken. Vergeet niet dat het niet alleen gaat om wat er te zien is in je video, maar ook om wat er te horen is. Het is een combinatie van factoren die samen de ultieme ASMR-ervaring creëren. Veel succes met het maken van je volgende ASMR-video!

0 Reacties
Delen

Moenanie

Antwoord op jouw reactie

Jouw emailadres wordt nergens anders voor gebruikt.*