Video's

ASMR-video’s: de rustgevende trend die ons helpt te ontsnappen aan de prikkels van het dagelijks leven

asmr-videos-de-rustgevende-trend-die-ons-helpt-te-ontsnappen-aan-de-prikkels-van-het-dagelijks-leven

Ben jij al bekend met ASMR? ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response, een sensatie die steeds bekender wordt vanwege zijn ontspannende en stressverlagende werking. ASMR kan een tintelend gevoel opwekken dat zich meestal over de hoofdhuid en nek verspreidt bij het horen en zien van bepaalde prikkels.

ASMR-video’s kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: voedsel en non-food video’s. De eerste categorie is vaak gekoppeld aan Mukbang, een trend die oorspronkelijk uit Korea komt en waarbij mensen live worden gefilmd terwijl ze eten. Denk aan het geluid van het openen van een flesje cola, het bruisen van de cola in het glas en het geluid van ijsblokjes – dat is waar ASMR-voedselvideo’s om draaien. Non-food video’s leggen daarentegen meer nadruk op gefluister, zachte knisperende geluiden of het kraken van vingers die gepaard gaan met herhaalde bewegingen die gevoelige kijkers kippenvel en tintelingen kunnen bezorgen.

Maar waarom is ASMR zo populair? Het fenomeen speelt een belangrijke rol in deze tijd van stress en angst, vooral onder millennials, vanwege zijn vermogen om te helpen bij ontspanning en psychische problemen. Er zijn talloze video’s speciaal gemaakt om stress, angst en slapeloosheid te verlichten. Voedselvideo’s hebben de reputatie om te helpen bij het verbeteren van eetgewoonten en het stimuleren van eetlust. Het toenemend aantal ASMR-YouTube-creators, -kanalen en -video’s is een bewijs van deze groeiende trend.

In april 2019 meldde The Independent dat er meer dan 13 miljoen ASMR-video’s op YouTube waren. Populaire ASMR-artiesten zoals SAS-ASMR hebben meer dan 7,75 miljoen abonnees en meer dan 1,6 miljard views op hun YouTube-kanaal. Het meest bekeken video van SAS-ASMR, waarin ze honingraten eet, heeft meer dan 38 miljoen views. Als je een foodie bent en van dieren houdt, zijn er tal van ASMR-video’s van dieren die eten – het YouTube-kanaal My Animal ASMR heeft meer dan 7,1 miljoen views.

ASMR-artiest Gibi ASMR creëert non-food video’s met de nadruk op geluiden zoals tikken en gefluister. Met een abonneebasis van 2,2 miljoen en meer dan 633,7 miljoen views op haar YouTube-kanaal heeft Gibi ASMR’s meest populaire video, getiteld [ASMR] Dark & Relaxing Tapping & Scratching [Close Whispers], 14 miljoen views. Dit fenomeen is ook omarmd door vele beroemdheden, waaronder Cardi B, die heeft toegegeven een fervent ASMR-kijker te zijn.

Maar hoe zit het met de zakelijke kant van ASMR? In de documentaireserie Follow This op Netflix is een aflevering gewijd aan ASMR. Het biermerk Michelob Ultra had tijdens de Super Bowl van dit jaar een ASMR-commercial met Zoë Kravitz. De advertentie duurde 45 seconden en werd bekeken door 98,2 miljoen mensen. Een spot van 30 seconden tijdens de Super Bowl kostte $5,25 miljoen.

Ikea USA voerde in 2017 een marketingcampagne uit getiteld “Oddly IKEA: IKEA ASMR”, gericht op studenten. De hoofdvideo duurt meer dan 25 minuten en heeft meer dan 2,6 miljoen views. De topcommentaar, met meer dan 3.200 likes, komt van gebruiker Ofbaserion en luidt: “Werelds eerste advertentie die 25 minuten duurt en mensen niet irriteert”. De nieuwste ASMR-advertentie komt uit de Sound of Rum-campagne van Bacardi, een muziekvideo van 57 seconden gericht op geluiden van het maken van rum-cocktails. Of je nu een merk, adverteerder, YouTube-creator, social media influencer of een ASMR-fan bent, er is een aanzienlijke vraag naar dit videogenre in deze groeiende gemeenschap. Ondanks dat de term ASMR al in 2010 werd bedacht, toont deze trend nog steeds aanzienlijk potentieel voor consumentenmerken en fans.

ASMR kan worden gezien als een reactie op de drukte van ons dagelijks leven en de wens om even te ontsnappen aan alle prikkels. Het fenomeen is dan ook niet voor niets in populariteit toegenomen in deze tijd van digitalisering en overstimulatie. Maar hoe werkt het precies? ASMR werkt door de zintuigen te prikkelen met rustgevende stimuli, zoals gefluister, zachte geluiden, of herhaalde bewegingen. Deze prikkels kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst, waardoor de kijker zich ontspannen en comfortabel voelt.

ASMR-video’s kunnen dus een waardevol hulpmiddel zijn voor mensen die last hebben van stress, angst en slapeloosheid. Daarnaast kan het kijken van ASMR-video’s ook simpelweg een fijne manier zijn om te ontspannen en te genieten van de rustgevende sensaties. Het is daarom niet verwonderlijk dat het aantal ASMR-video’s en -creators blijft groeien en dat steeds meer mensen zich tot deze vorm van ontspanning wenden.

Kortom, ASMR is een groeiende trend die steeds meer mensen helpt bij het vinden van ontspanning en het verminderen van stress en angst. Of je nu een ASMR-fan bent of nog nooit van deze sensatie hebt gehoord, het is zeker de moeite waard om deze video’s eens uit te proberen en te ontdekken wat het voor jou kan betekenen.

0 Reacties
Delen
Tags: ,

Moenanie

Antwoord op jouw reactie

Jouw emailadres wordt nergens anders voor gebruikt.*